MEUDON PHOTOSHOOT

blogged by Olivia Shih

141206

 

The MEUDON apartment renovation has finally completed!

 

Being within a building built in 1920, there were myriads of unforeseeable issues we had to confront and resolve as they surface from behind almost century-old plasters and floor boards, but it was nice to say, the calmness of the space at the end of the chaos was well worth the pain!

 

The Meudon apartment project is largely about spatial layering / sense of space beyond space – how that creates ambiguity in boundary hence brings comfort to people being inside the space.  Need to think of a succinct expression to explain *mental note*.

 

We organised for photoshoot on DEC 05, early 7am start to capture morning sun.

The entire week was forecasted to thunderstorm, luckily we did get some good sun on the day!

 

I found photographer ROBERT WALSH for the shoot this time for the sense of extension / expanse of space in his work. It is important to capture the spatial layering we sense physically in the photos, and I very much look forward to seeing the result.

 

This time we have also called in our friend Justin Fox from AUSTRALIAN INFRONT (huge “Thank you!”) to capture some ”behind the scene” photos – now that was a first for us!  Check out his blog entry HERE.

 

In the mean time, here are some photos from Justin on the day (in order of photos):

 

1.  the alcove in joinery was designed for this particular artwork
we designed the concrete/ plywood dining table in foreground with ANOMALY

2. we were so lucky with the weather, look at the light!

3. me modelling in shoot.. reading up on Australian convicts (book burrowed from the client)

4. Yoshi modelling in shoot.. he was back in Sydney for 1 week after 4 months in Japan on DOSHISHA

5. Robert checking lighting level

6. very picturesque indeed

7. people have different ways of working and we just have to find out how we can best work together.

8. modern space vs heritage space

9. the client also modelling in shoot..

10. I was very happy about the progress!
sofa + ottoman courtesy of TOM FEREDAY

DAY 67 – ALMOST THERE

blogged by Olivia Shih

Heading towards the last day of MEUDON construction tomorrow.

 

141120

1. framed good-old-time…

2. ”new” held within “old”

3. a view to be remembered

DAY 51 – CHEERFULNESS

blogged by Olivia Shih

141105Jumping over quite a few hurdles here we have arrived at Day 51 of MEUDON site.

 

There is a silent cheerfulness in the air now that construction dusts have all settled at last, light and air freely circulate in the spacious apartment, finally the space is taking the shape of what we have originally imagined.

 

This is probably one of those exciting moments of all things – almost there but not quite, full of anticipation and hope.. of course this excitement is only to be surpassed by the even-more-exciting project completion!

DAY 18 – LET THERE BE LIGHT

blogged by Olivia Shih

141002The SITE IN SYDNEY is now 1/3 way through construction program.

 

Lots of unpredictable happened (which is predictable for a building of this age) but we managed to keep on track with the very tight program.

 

So this is where we are at…. (in order of photo):

 

1. from the front door – there is so much light after enlarging the openings

2. the wall on the right of corridor is the original finish; the wall on the left has been stripped of the ornaments during construction but all timber architraves will be reinstated to maintain the heritage intactness of the corridor

3. connecting the 2 central room is the main operation …to allow light and breeze to circulate within the apartment

4. this opening was blocked off for more than 30 years… we have now reinstated it

5. running electrical cables under the floor has been a difficult task because the floor joists are at different directions and are laid in individual rooms (so the space under the floor is interrupted at the walls by masonry plinths)

6. new central room by connecting 2 rooms.  Original plan was lacking hierarchy in space, almost like an assemblage of scattered rooms.  We try to introduce a “heart” into the planning where the rooms / spaces can “come off” from

7. the top of this window was covered for over 30 years.  It is nice to see how it is reinstated and is bringing so much light into the space

8. at the sunroom, slanting window sills have been replaced by straight sills.  Aluminium windows will be replaced with sashless windows to provide uninterrupted view to the Bay….

DAY 3… WHAT HAPPENED?!

blogged by Olivia Shih

So this is what greeted me this morning on site…

1409171. demolition can look scary…

2. demolition can look scary…

3. demolition can look scary… for sure

4. salvaging the heritage timber architraves for later installation

5. carrying down the rubbles bit by bit

6. …make sure not to damage the lobby…

7. slowly….this is the largest vehicle that can fit on site to take away rubble…