© KATHERINE LU

STUDIO SPEC

COMMERCIAL: GRAPHIC DESIGNER + SCHOOL / BEAUTY CONSULTATION ROOM
SYDNEY, AUSTRALIA
75㎡

PROJECT DESCRIPTION

We were to design a space, to accommodate for the co-existence of businesses with very different natures - graphic designer studio, beauty consultation room, and graphic design school. Although, restrictions such as short construction timeframe and limited budget, are becoming standard challenges we need to address now a days, on top of these, the site we were given this time was not a straight forward, rectilinear shape, but rather an irregular, difficult geometry. When we were already challenged by various restrictions in this project, a “bonus challenge” came our way; our client, the married couple / business partners, have characters and interests regarding the space they were to work in, pointing to entirely opposite directions.

If we are to simplify the clients’ requests, it was probably suitable to break the site into 3 portions to respond to the required functions, or to enclose the different characters and interests into the separate rooms to resolve the conflicts between personal tastes. However by doing so, the space as a whole may become something without character, with rooms of no interaction.

Here we decided to give a go at designing the physical presence of “restrictions” and “opposite characters”. We decided to form two regular spaces, boxed in by joinery units responding to the respective scales of the married couple’s businesses – “graphic design” and “beauty consultation”. We then “inserted” these two boxes into the irregular site. By doing so, we were able to structure the zoning into the two boxes, and a third space created between the regularity of the boxes and the irregularity of the site, designated for the graphic design school and general circulation. Furthermore, we have identified the opposite characters of the married couple, with contrasting tones of “black” and “white”. The third, inbetween space is notionally the “grey” harmonising the contrast of the boxes, whilst maintaining their individualities.

We aimed to design a space, which accommodates for coexistence of contrasts and irrationality, and embraces characters created by difference in interests and geometrical irregularity. We wish it becomes a working environment allowing for the richness in characters, by structuring the ambiguity in spatial relationship.

PUBLICATION

Coming soon

AWARD