© TOMOHIRO SAKASHITA

M HOUSE

SINGLE RESIDENTIAL
NIIGATA, JAPAN
188㎡

PROJECT DESCRIPTION

Rain, snow, sun – the big roof which protects the family life is a symbol of “home”. The timber rafters supporting this majestic roof are exposed, and by having no supporting columns they are homogeneously “repeated” at 455mm spacing through the entire 21m east-west length. This rhythm is repeated without any interruption. As if to emphasise this repetition, the shelf columns, supporting the bookshelf extending across the length of the house, are “repeated” at a double, 910mm spacing; by repeating the same rhythm it is corresponding with the overhead roof rafters.

The large triangular windows to the east and west of the house visually connect this rhythm from inside to outside, blurring the boundary inbetween, and expand the inhabitants' senses further than the bounding walls. We aim to achieve an ideal imagery of a family, enjoying living in a space of eternal expansion..