© KATHERINE LU

S HOUSE

SINGLE RESIDENTIAL
SYDNEY, AUSTRALIA
150㎡

PROJECT DESCRIPTION

The project is to design a family house for a family of adults - children in their 30’s and parents in their 60’s.

Located at the heart of the city with a deep, narrow site, natural light access became an inherent part of design consideration. The design of the program started from an evaluation of the notion of family in this family context. As everyone in the family is an adult, individuality and independence are essential in their ways of living, hence rooms are expressed as boxes floating in the volume of the house, and are considered as the base unit of dwelling. Vertical circulation route within the house becomes something that defines yet connects the “rooms”. It is also where the house envelope opens up and invites the natural light into the deepest part of the house, and enhances the experience of circulating between individual rooms.

Here the natural light, together with the vertical circulation, maintains a polite yet pleasant distance between the rooms, reflecting on the shift in family value as time moves on for family members.

PUBLICATION

Coming soon

AWARD