© TOMOHIRO SAKASHITA

TEA ROOM

TEA ROOM
OSAKA, JAPAN
4.5㎡

PROJECT DESCRIPTION

As the landing of the external stair which connects ground and first levels, a stone platform of 2.5m x 9m is designed to take advantage of the best natural sun access, and the residing family requested for a tearoom to be built there. The only problem is, at the same location there exists from decades ago, a tree which bears the name of the family.

The easiest solution would be to cut the tree down, however it means erasing that part of the history coexisted with the family from the view of the garden. It is where we designed to not build the platform where the root of the tree is. In the first glance it appears that the tearoom is built on top of the platform. However in reality, there is a big hole in the platform over the tree root, above which the tearoom floats. Further more, interlocking 100mm x 100mm solid pine square sections formed a deep beam to structurally span over the big hole, which not only bears the role of structure, it is also the skin of the tearoom, and its finishing material.

The effort in protecting the symbol of the family ultimately intertwines with the spirit of “balance”, which is embedded in the culture of tearoom.

PUBLICATION

Coming soon

AWARD